– زهکشی اسیدی معادن:
پدیدهی زهکشی معادن که به اختصار AMD نام گرفته است، بوسیلهی معدنکاری امروزی یا قدیمی، از اکسایش کانیهای سولفیدی، بهویژه پیریت در حضور هوا، آب و باکتریها بوجود میآید. بنابراین این آبها علاوه بر میدانهای معدنی فلزی، درمیدانهای زغال سنگی نیز تشکیل میشوند. محصول نهایی این واکنش شیمیایی اسید سولفوریک و هیدروکسید آهن است.
محصولات AMD به میزان زیاد خطر آلودگی اسیدی منابع آبی را تهدید میکند و سبب ایجاد پوشش هیدروکسید آهن درکف رودخانهها میشود. اسید بر کانیها تاثیر گذاشته و محلولهایی را بهوجود میآورد که ممکن است عناصر سمی مانند کادمیم، آرسنیک و جیوه را وارد محیط زیست کند. تولید آب اسیدی ممکن است در حین اکتشاف، بهرهبرداری و مراحل بسته شدن یک معدن رخ دهد. این آبها ممکن است از سه منبع اصلی حاصل شوند: سیستم آبگیری معدن، تسهیلات دفن زبالهها و کپههای باطله.
در برخی از مناطق معدنی، سازندهای کربناته به عنوان سدی در برابر زهکشی اسیدی عمل کرده و آنرا خنثی میکند. براین اساس، دپارتمان حفاظت زیست محیطی ایالات متحده صاحبان معادن را موظف ساخته تا میزان پیریت در برابر خنثیکنندههای موجود در محیط را محاسبه نمایند و آنرا ضمیمهی گزارش زیست محیطی معدن کنند. در حال حاضر این سازمان تحت هیچ شرایطی اجازه انجام عملیات معدنی در مناطقی که احتمال تولید آبهای اسیدی می رود را نخواهد داد.آبهای مسموم :
معادن طلا اثرات مخربی بر روی منابع آبی نزدیک خود دارند . یکی از اثرات بلند مدت وجود معادن طلا نفوذ اسیدهای موجود درمعدن به آب رودخانه ها و دریاچه ها است که باعث بالا رفتن مقدار اسید در این آبها شده،که برای حیاط وحش و انسانها مضر میباشد .
بعضی از معادن مرتبا” مواد سمی را وارد آب رودخانهها –دریاچهها و اقیانوسها می کنند،بقیه معادن نیز مایعات فاضلاب معدنی خود را در سدهای مخزنی ذخیره می کنند که امکان نشت و یا ترک خوردن این مخازن وجود دارد .
سیانیدی که برای شستشو و جداسازی طلا از سنگ معدن استفاده می شود میتواند منابع آبلی را آلوده کرده و باعث مرگ موجودات زنده و بخصوص ماهیها شود.
دوزی به اندازه یک دانه برنج می تواند برای انسان کشنده باشد و مقدار یک میکرو گرم در هر لیتر آب نیز برای ماهیها کشنده است .
زباله های معدنی شامل تولیدات خود معدن از قبیل جیوه و فلزات سنگین نیز می شود که می توانند وارد زنجیره غذایی شده و باعث بیماری انسانها و حیوانات شوند .
ناتوانی سدهای پس ماند:
در سال ۱۹۹۵ یکی از سدهای ذخیره کننده فاضلاب معدنی در معدن طلای اومایی در گویانا(یکی از بزرگترین معادن روباز جهان) شکست و باعث آزاد شدن در حدود۳ بیلیون متر مکعب از سیانید ذخیره شده در سد مذکور و ورود آن به رودخانههای اطرافمعدن شد.سازمان محیط زیست آمریکا اعلام نمود ،این حادثه باعث از بین رفتن نمام آبزیان رودخانه اومایی شده است .
– آلودگی آبها توسط جیوه:
در قرن نوزدهم جویندگان طلا در کالیفرنیا برای بالا بردن خلوص طلا و جدا سازی آن از باطله از جیوه استفاده میکردند. تخمین زده شد در حدود۴ هزار تن جیوه در طول این مدت وارد رو دخانهها و جویبارها شده است.
آثار بالا رفتن مقدار جیوه در رودخانه ساکرامنتو و سواحل سانفرانسیسکو هنوز در بدن ماهیها مشاهده می شود.
دانشمندان تخمین زدهاند مواد سمی صدها معدن در این ایالت هنوز در آبها نفوذ میکنند و در آینده بیلیونها دلارصرف پاکسازی این آبها خواهد شد. مضرات جیوه: جیوه سمیترین فلز است که از راههای مختلف وارد محیط میشود، ترکیبات جیوه در آبها به وسیله میکروارگانیزمها تبدیل به متیل مرکوری میشود که ۱ میلیگرم در تن آن سمی میباشد و در آبهای سطحی ۵۰ میلیگرم در تن آن تمام گیاهان آبزی را از بین میبرد. مقدار بخارات جیوه در محیط کار نباید از ۰.۱ میلیگرم در متر مکعب تجاوز کند.
علائم مسمومیت بوسیله جیوه عبارتست از: فراموشی، سردردهای متداول، اختلال در سیستم عصبی و یکی از معروفترین آنها، مرض مینیماتا که علائم آن عبارتست از تاثیر برروی سلسله اعصاب، ماهیچهها، از بین رفتن حس لامسه، کوچک شدن گردی صورت که با مرگ همراه است.