فهرست مطالب
اعتماد به همسر در رابطه ؛ چرا وجود اعتماد بین زن و شوهر در زندگی اهمیت دارد و چگونه میتوان آن را ایجاد کرد؟
- معنای اعتماد در رابطه چیست؟
- چرا اعتماد به همسر در زندگی مشترک مهم است؟
- نشانه هایی که میتوانید به همسر خود اعتماد کنید.
- چگونه اعتماد بین زن و شوهر ایجاد می شود؟
- اعتماد سازی و جلب اعتماد از دست رفته
- نقلقولهای قابلتأمل درباره اعتماد به همسر
یک زندگی بدون اعتماد بین زن و شوهر را تصور کنید: همسرتان سر کار میرود و ذهن شما آشفته است؛ در حال چک کردن پیامهایش است اما نمیتوانید خود را متقاعد کنید که فقط یکی از دوستانش است. میخواهید رازی را با او در میان بگذارید اما مطمئن نیستید که رازتان را پیش خود نگاه دارد.
بی اعتمادی به همسر لحظهبهلحظه زندگی را عذابآور و بهبود روابط زن و شوهر را دشوار میسازد. در حقیقت، رابطه در بی اعتمادی به همسر همیشه آشفته و ناسالم است. در این مقاله از سایت مرکز درس درباره اهمیت اعتماد به همسر در رابطه، چگونگی ایجاد اعتماد در زندگی زناشویی پرداخته و راهکارهایی برای به دست آوردن اعتماد همسر ارائه میدهیم:
اعتماد همسران به یکدیگر در رابطه
اعتماد باور و ایمان شما نسبت به شخصی است که گمان میکنید همیشه به شما وفادار مانده و شما را دوست خواهد داشت. اعتماد بدین معناست که میتوانید به شخص موردنظر تکیه کرده و متقابلاً او هم از این موضوع که به شما حس امنیت میدهد احساس آرامش میکند. در واقع، اعتماد زن و شوهر پایه و اساس حفظ رابطه پایدار است و بدون آن، رابطه شکست خواهد خورد.
دلیل اهمیت اعتماد بین زن و شوهر در رابطه چیست؟
اعتماد شالودهای است که رابطه را در سختترین شرایط نیز حفظ میکند. در حقیقت، بدون اعتماد به همسر قادر به حفظ ازدواج ماندگار نخواهید بود.
عدم اعتماد زن و مرد یکی از دلایل قطع رابطه است. چرا اعتماد عامل محرک یک رابطه است، در اینجا به این موضوع میپردازیم:
- نمیتوانید عاشق کسی باشید بدون آنکه به او اعتماد کنید: همانطور که پیشتر گفته شد، اعتماد از شرایط برقراری رابطه عاشقانه است. درست همانطور که یک فرزند به مادرش اعتماد میکند و عاشقانه او را دوست دارد، شریک شما بداند که شما شخص قابل اعتمادی هستید و در شرایط بحرانی و دشوار او را رها نمیکنید. این احساس برای صمیمت زوجین امری ضروری است.
- اعتماد به همسر به حل مشکلات زندگی کمک کننده است: این یک عامل لازم برای حل اختلاف با همسر در یک رابطه است. شما در درون خود میدانید که توانائی غلبه بر مشکلات را داشته و در کنار همسر خود احساس امنیت میکنید.
- اعتماد باعث بهبود روابط زناشویی میشود: زمانی که در ارتباط با همسر با اختلافاتی روبرو میشوید، به دلیل اعتماد و باوری که نسبت به همسر خود دارید آن را فراموش میکنید.
- اعتماد به کنترل عواطف و احساسات شما کمک میکند: میزان اعتماد شما به همسر نشان میدهد تا چه حد حاضر هستید خود را برای او وقف کنید. اگر باعث رنجش و آزردگی شما شود فقط اعتماد میتواند شما را قانع کند که برای چنین رفتارهای آزاردهندهای دلایل محکمی وجود دارد.
- اعتماد به همسر مایه قوت قلب است: اعتماد به شما این اطمینان را میدهد که علیرغم تمام اختلافات زناشویی ، شریک زندگیتان شما را دوست دارد. این عامل مهمی برای تجربه یک زندگی مشترک موفق است.
- نیازی به توضیح و توجیه ندارید: وقتی به شریک زندگی خود اعتماد دارید، دیگر نیازی نیست در مورد همهچیز به او توضیح دهید. میدانید که شریک زندگیتان کارها و تصمیمات شما را درک کرده و به آنها اعتماد دارد.
- اعتماد مفهوم زمان و مکان شخصی را به شما میآموزد: از اینکه شرایطی فراهم کنید تا همسرتان با خود خلوت کند، احساس نگرانی نمیکنید. در حقیقت، اعتماد به همسر کمک میکند علی رغم مشکلات زندگی به یکدیگر نزدیک باشید.
اما، چگونه متوجه میشوید همسرتان قابل اعتماد است یا خیر؟
تشخیص میزان قابل اعتماد بودن همسر کاری دشوار است، اما نشانه هائی وجود دارد که میتوانید آنها را دنبال کنید:
- مکالمات آزاد : او بهراحتی و شفافیت صحبت میکند. در هنگام گفتگو با همسر صمیمی و راحت است؛ موضع نمیگیرد و خصوصیترین رازها و ترس هایش را با همسر خود در میان میگذارد. این یک دلیل قاطع برای اعتماد به همسر است. با نشان دادن اعتماد خود نسبت به او به احساساتش پاسخ دهید.
- پذیرفتن اشتباهات: یک همسر قابل اعتماد بدون هیچ مقاومتی اشتباهات خود را میپذیرد. صادقانه به آنها اعتراف میکند و سعی نمیکند با توضیح و توجیه سرپوشی بر آنها بگذارد.
- مخفی نکردن اموال و داراییهای خود: به اشتراک گذاشتن هزینههای زندگی یکچیز است، اما استفاده مشترک از یک حساب بانکی و شفافسازی امور مالی مسئله دیگری است. در حالت دوم، یک همسر با اعتماد درباره مسائل مالی شفاف و صادق است و این تنها در صورتی رخ میدهد که به شما اعتماد داشته باشد. این نیز یک نشانه برای اعتماد به همسر است.
- اولویت اول همسر بودن: شما در رأس نیازها و علائق او هستید و تمام تلاشش را میکند شما احساس آرامش کنید. شما را به دوستان و همکارانش معرفی کرده و اجازه میدهد دیگران نیز از رابطه شما مطلع شوند.
- شنونده خوب بودن: اغلب اوقات به دنبال آن هستیم تا صحبت طرف مقابل را قطع کرده و یا به اصرار میخواهیم او را نصیحت کنیم. اما وقتی شریکتان با دقت به حرفهایتان گوش میدهد به این معناست که به شما اهمیت داده و برای احساسات شما احترام قائل است، بنابراین میتوانید به همسر خود اعتماد کنید.
- صمیمیت فیزیکی زن و شوهر : این مسئله تنها معطوف به سکس نیست، بلکه کارهای سادهای مانند بوسیدن همسر، گرفتن دستها یا در آغوش گرفتن، پیوند محکمی را نشان میدهد که با شما به اشتراک میگذارد. او فقط در صورتی این کارها را انجام میدهد که شما را باور داشته باشد.
- برقراری ارتباط چشمی با همسر : اگر در حین صحبت به چشمان شما نگاه میکند، مطمئن باشید که او شخص قابل اعتمادی است. این نشان میدهد که چیزی برای مخفی کردن از شما ندارد. اگر زمانی که صحبت میکنید نمیتواند به چشمانتان نگاه کند بدین معناست که چیزی را از شما مخفی میکند.
- احترام و توجه به خواسته همسر : او بهشدت به اتفاقات و رویدادهای زندگی زناشویی علاقهمنداست. خواه درباره دوستانتان باشد، خواه درباره کار و یا هر موضوع دیگر، به صحبتهایتان توجه کرده و مایل است شما را بهتر از هر شخص دیگری بشناسد.
- در ارتباط بودن با دوستان و خانواده همسر : او هیچ ترسی از ارتباط با خانواده همسر خود ندارد و حتی با آنها صمیمی نیز هست. بهترینها را برایشان میخواهد و آنها را مانند خانواده خود دوست میدارد. شما باید فرد خوش شانسی باشید که چنین شخصی را در زندگی خود داشته باشید.
- از اینکه تلفن همراهش را چک کنید هراسی ندارد: اگر هنگامیکه بهطور تصادفی خواستید تلفن همراه همسر خود را چک کنید و او یکباره گوشی را از شما گرفت، این اصلاً نشانه خوبی نیست. اما اگر در حضور شما تماسهایش را پاسخ و پیغامهایش را چک میکند بدانید که چیزی برای مخفی کردن از شما ندارد؛ این نشانه اعتماد همسران است.
- اعتماد به نفس دارد و احساس راحتی میکند: او خود واقعیاش است و بودن با شما به او آرامش میدهد زیرا به خود و رابطه اعتماد دارد. اگر شخصی از رابطه اش احساس آرامش نداشته باشد درواقع بدین معناست که چیزی را از شما پنهان میکند. اینکه بتوانید بدون شک و تردید یا ترس از تحقیر شدن حرفهایتان را بزنید درواقع نشاندهنده میزان اعتماد بین زن و شوهر است.
- ثبات داشتن در کارها: در اویل ازدواج ممکن است هر کاری برایتان انجام دهد، اما بهمحض اینکه بهخوبی در رابطه خود جای گرفتید, متوجه خواهید شد که آیا او به حریم شما احترام میگذارد، با شما صادق است و به نیازهایتان اهمیت میدهد یا خیر؟
راه های افزایش اعتماد بین زن و شوهر
ایجاد اعتماد یک فرایند دوطرفه است. اینکه اعتماد کنید و شخص مورد اعتمادی باشید هر دو حائز اهمیت است. این امر مستلزم تلاش و تعهد متقابل است. باید انتظارات و خواستههای یکدیگر را درک کرده و اعتماد را برای خود تعریف کنید. در اینجا چندین روش برای ایجاد اعتماد به نفس در رابطه شما وجود دارد:
- اشتباهات خود را بپذیرید: همه ما مرتکب اشتباه میشویم، اما اقرار به آنها کار آسانی نیست. نخستین کاری که در برقراری ارتباط با همسر در دستور کار قرار میگیرد، پذیرفتن اشتباهات است. سعی نکنید آنها را توجیه کرده چراکه با این کار فقط اوضاع را آشفتهتر میکنید. احساس ندامت و پشیمانی حاصل از اشتباه نشان میدهد که میخواهید در رابطه قابل اعتماد باقی بمانید.
- یکدیگر را ببخشید: زمانی که همسرتان به اشتباه خود اعتراف میکند با فروتنی او را ببخشید. دعواهای گذشته را دنبال نکنید، آنها را رها کنید و از “امروز” شروع کنید.
- اعتماد همسر را به دست آورید: اعتماد در هر رابطه ای بهآسانی حاصل نمیشود. شما باید با مراقبت از رفتار و عملکرد خود آن را حفظ کنید.
- نمونه و الگو باشید. همانگونه رفتار کنید که دوست دارید همسرتان نیز رفتار کند. این کار به همین سادگی است. راستگو، مسئولیتپذیر، وفادار، دلسوز و صادق باشید. اینها همگی بر ارتباط با همسر تأثیر میگذارد و باعث میشود که او نیز اینگونه رفتار کند.
- شنونده خوبی باشید: وقتی همسرتان در حال صحبت کردن است بدون هیچ قضاوتی بهدقت به حرفهایش گوش دهید. در این صورت وقتی شما نیز در حال صحبت کردن هستید حرفهایتان را بهدقت میشنوند. این کار پایه و اساس ایجاد اعتماد بین زوجین است.
- سر قول خود بمانید: هنگامیکه قول میدهید مطمئن باشید که از عهده انجام آن برمیآیید. فقط به خاطر خوشحالی همسرتان وعده ندهید زیرا عدم پایبندی به آن یکی از سادهترین راههای از دست دادن اعتماد همسر است.
- به علایق همسر علاقه نشان دهید: از علائق و سرگرمیهای شریکتان اطلاع داشته باشید. این ابراز علاقه را با کنجکاوی نشان دهید، سؤال کنید و از آنها بیاموزید. اگر همسرتان به صمیمت و مهربانی شما پی ببرد، توانستهاید اعتماد همسر را به دست آورید.
- همدل باشید: با شریک زندگی همدل باشید. نیازها و خواستههایش را درک کرده و آنها را برآورده سازید. سعی کنید با قرار دادن خود در موقعیت او مشکلاتش را درک کنید. این کار کمک میکند به یک چشمانداز دست پیداکرده و حس اعتماد در رابطه را به ارمغان آورید.
- شفاف واضح ارتباط برقرار کنید: با صراحت و صادقانه صحبت کنید و مطمئن شوید بهجای ارسال پیام و یا تماسهای تلفنی، بهصورت حضوری درباره موضوعات مهم صحبت کردهاید. پیام ممکن است اشتباهاً تفسیر شود. صحبت کردن بهصورت رودررو آسانتر است، چراکه میتوانید از مقاصد، احساسات و حتی زبان بدنی همسر خود آگاه شوید. برقراری ارتباط صحیح با همسر عنصر مهم و تأثیرگذاری در ایجاد اعتماد در رابطه است.
- اختلاف با همسر خود را حل کنید: همینکه اختلافات زناشویی شکل میگیرد، آنها را حلوفصل کنید. اختلافات با همسر را نادیده نگیرید. اول آنها را حل کرده و سپس به راهتان ادامه دهید.
- شک و تردیدهایتان را از بین ببرید: اگر در رابطه به چیزی شک دارید سعی کنید بهجای اینکه با دودلی و ترید از همسرتان سؤال بپرسید با او درباره آن صحبت کنید.
- رازهای خود را حفظ کنید: حریم خصوصی خود را همواره حفظ کنید. رازهایتان را برای خودتان نگهدارید و اجازه ندهید که به بیرون نفوذ کند.
- کمتر قضاوت کنید بیشتر دوست داشته باشید. از شریکتان انتقاد نکنید و او را مورد قضاوت قرار ندهید. در عوض، عقاید و نظرات خود را به شکل سازنده و با هدف بهبود رفتار با همسر خود مطرح کنید: بدون هیچ قضاوتی به تفاوتهای یکدیگر احترام بگذارید.
- از یکدیگر حمایت کنید: حمایت در هر رابطه ای امری بدیهی است. زمانی که شما از شریکتان حمایت میکنید از تجربه چیزهای جدید و ریسک کردن ابایی ندارد زیرا میداند که میتواند به حمایت و پشتیبانی همسر تکیه کند.
راه های جلب اعتماد از دست رفته همسر
برقراری اعتماد دشوارترین کار بهویژه بعد از خیانت است. خیانت به همسر زمانی اتفاق میافتد که زن یا شوهر از حدومرزها عبور ، از قدرت و اختیار خود استفاده سوء کرده یا اینکه مرتباً همسر خود را فریب داده و به او دروغ میگویید. حفظ رابطه پایدار مستلزم ایجاد جلب اعتماد از دست رفته در رابطه است. در اینجا به شما خواهیم گفت چگونه میتوانید این کار را انجام دهید:
- از همسر خود عذر خواهی کنید: اگر شما کسی هستید که خیانت کرده، باید احساسات شریکتان را بپذیرفته و از اینکه او را آزردهاید عذرخواهی کنید. این همه آن چیزی نیست که باید انجام دهید؛ باید مسئولیت آنچه انجام دادهاید را بپذیرید و تمام تلاشتان را بهکارگیرید تا علاقه و عشق بعد از ازدواج را نبست به او نشان دهید.
- قول دهید دیگر او را نمیرنجانید: این قول باید واقعی باشد؛ قولی که شما واقعاً قصد عملی کردن آن را دارید. رفتارتان را بر اساس این قول شکل دهید و نشان دهید که به آنچه گفتهاید پایبندید.
- به احساست صدمهدیده خود توجه کنید: چنانچه به شما خیانت شده لازم است نسبت به احساساتتان آگاهی داشته باشید و آنها را سرکوب نکنید. با پرسیدن سؤالاتی از قبیل ” من چقدر صدمهدیدهام؟” ” آِیا همیشه همینگونه خواهم ماند؟” ” من از این رابطه چه چیزی میخواهم؟”
گاهی خیانت امری اجتنابناپذیر است. به عنوان مثال:
- ممکن است به شریک خود قول دادهاید از نظر مالی از او حمایت کنید، اما مدتی بعد مجبور میشوید به خاطر ادامه تحصیل کارتان را رها کنید.
- شما تماماً مطابق خواسته و میل شریکتان رفتار نمودهاید و متوجه شدهاید که در این میان خود واقعیتان را نادیده گرفتهاید.
- قول دادهاید که در دوران بارداری هیچگاه او را تنها نگذارید اما شرایطی پیش میآید که باید در کنار دوست بیمارتان که بستری نیز شده است بمانید.
- هنگامیکه سعی میکنید برای خوشحالی همسر نیازهای خود را نادیده بگیرید، نتایج غیرمنتظره و ناخواستهای خواهد داشت. به همین دلیل، خیانت اجتنابناپذیر است. در اینجا به شما میگوییم چگونه پس از چنین خیانت اعتماد از دست رفته همسر را برگردانیم:
- خود و شریکتان را درک کنید: با گذر زمان و در طول رابطه یکدیگر را بیشتر میشناسید؛ نسبت به نقاط قوت، نقاط ضعف و نقصهای یکدیگر آگاهی مییابید. یکدیگر را درک کرده و باهم هماهنگ شوید.
- درک کنید و بپذیر شریکتان ویژگی هائی دارد که شما دوست ندارید: انتظار نداشته باشید چون شما نمیتوانید خودتان را با خصوصیات رفتاری همسر وفق دهید، او مطابق میل و خواسته شما تغییر کند. وقتی تازه، وارد یک رابطه شدهاید ناسازگاری و اختلافات زناشویی را نادیده نگیرید زیرا ممکن است در طولانیمدت برایتان گران تمام شوند.
- تجربه یک معلم عالی است: تجربیاتی که با شریک زندگیتان به دست آوردهاید به شما میآموزد پس از خیانت همسر چگونه رفتار کرده و یا چگونه نسبت به یک موقعیت خاص واکنش نشان دهید. هرچه زوجین به بلوغ بیشتری در رابطه میرسند ، جلب اعتماد همسر بعد از خیانت آسانتر خواهد بود.
به دست آوردن اعتماد سخت و دشوار است. اگر یکبار آن را به دست آورید، تمام تلاشتان را بکنید که آن را از دست ندهید. نسبت به رابطهتان متعهد و باثبات باشید. در این نقلقولها تأملکنید:
نقلقولهای تفکر برانگیز درباره اعتماد به همسر در رابطه
در اینجا نقلقولهای وجود دارد که اهمیت و ارزش اعتماد در رابطه را به شما نشان میدهد:
- “اعتماد مانند فشارخون است. ساکت و خاموش اما ضروری برای سلامتی و در صورت سوءاستفاده میتواند کشنده باشد”. (فرانک سوننبرگ)
- “در جریان اعتماد، زوج هر دو درگیر هستند؛ کسی که ریسک کرده (اعتماد کننده) و کسی که قابل اعتماد است (متولی)؛ هریک میبایست نقش خود را بهخوبی ایفا کنند.” (چارلز اچ. گرین)
- ” بدون برقراری ارتباط با همسر رابطه ایجاد نمیشود؛ بدون احترام به همسر عشقی به وجود نمیآید و بدون اعتماد به همسر دلیلی برای ادامه زندگی مشترک وجود ندارد.”
- ” اعتماد زمانی ایجاد میشود که شخصی مستعد آسیب باشد و از این اعتماد بهرهای نبرد.” (باب ونورک نویسنده رهبری تاج سهگانه)
- ” اعتماد زن و شوهر شرط اصلی ایجاد رابطه زناشویی موفق است، اما اگر در رابطه همیشه در حال شک به همسر هستید، بهتر است آن را رها کنید.”
- ” بهترین راه دانستن این موضوع که میشود به یک نفر اعتماد کرد یا خیر، این است که به او اعتماد کنید.” (ارنست همینگوی)
- “بارها و بارها به یکدیگر اعتماد کنید. هنگامیکه میزان اعتماد بهاندازه کافی بالا رود، افراد از مرزهای آشکار فراتر رفته و توانائیهای جدید و بینظیری که پیشازاین از آن بیخبر بودهاند را کشف میکنند. “
- ”کسی که در مسائل کوچک قابل اعتماد نیست نمیتواند در مسائل بزرگ قابل اعتماد باشد.” آلبرت انیشتین
- اعتماد جزء لاینفک برای ادامه زندگی مشترک است، ضروریترین مؤلفه در برقراری ارتباط صحیح با همسر است. اعتماد به همسر پایه و اساس بنیادی است که همه روابط را حفظ میکند.”(استیفن کاوی)
- ” شاید همیشه نتوانید به کسی که دوستش دارید اعتماد کنید؛ اما میتوانید کسی را که به او اعتماد دارید دوست داشته باشید.
- “من به تو اعتماد دارم تعریف و تمجید بهتری از دوستت دارم است چراکه شما همیشه به شخصی که دوستش دارید نمیتوانید اعتماد کنید اما میتوانید کسی را که به او اعتماد دارید دوست داشته باشید.”
- “به دنبال شریکی باشید که شما را در رشد و شکوفایی تشویق میکند. کسی که شما را محدود نکرده و این امکان را برایتان فراهم میسازد که قدم به دنیای بیرون بگذارید و مطمئن است که بازخواهید گشت.”
- ” بدون اعتماد در رابطه کلمات به صدای توخالی یک ناقوس چوبی تبدیل میشوند، با اعتماد کردن کلمات به خود زندگی تبدیل میشوند”. (جآنهارولد)
- ” اگر هر دو یکدیگر را دوست دارید، به همسر خود اعتماد کن و نگران چیزی نباش. و اگر نمیتوانی اعتماد داشته باشی، در این رابطه چه میکنی؟” – چارلز جی. اورلاندو
- ” کسانی که انتخاب میکنند اعتماد کنند شادتر، محبوبتر و بااخلاقتر از افرادی هستند که سخت اعتماد میکنند.”
- “عدم توانایی در اعتماد کردن به دیگران میتواند بسیار استرس زا باشد. شما مرتباً از اقدامات اطرافیان خود سؤال کرده و هرگز احساس شادی و خوشحالی نخواهید کرد.”- (دیوید کان)
- ” ایجاد اعتماد کاری دشوار است. اعتماد بسیار شکننده است و نیاز به مراقبت دارد. اگر یکبار از بین برود، به دست آورن اعتماد از دست رفته بسیار سخت خواهد بود.” (کی. کونینگهام)
- ” آنچه به آسانترین شکل ممکن از بین میرود و به سختترین شکل ممکن به دست میآید اعتماد است.” (آر. ویلیامز)
- ” به افرادی که به شما اعتماد کردهاند احترام بگذارید، بدانید که اعتماد به شما برایشان آسان تمام نشده است، پس قدر اعتماد آنها را بدانید.” (براندون کوکس)
- ” برای جلب اعتماد ابتدا باید شما فردی قابل اعتماد باشید. این بدان معناست که باید با خودتان روراست باشید.” ( پائول ملندز)
- . ” ما هرگز آنقدر ساده نیستیم که به هر شخصی اعتماد کنیم، اما در مقابل اگر نتوانیم به هیچکس اعتماد داشته باشیم از عشق و لذت زندگی محروم خواهیم ماند.” (والتر آندرسون)
- . ” سختترین چیز درباره اعتماد این است که بهسختی ایجاد و بهآسانی از بین میرود.” (توماس جی. واتسون)
- . ” اعتماد میوه رابطه ای است که در آنکسی عاشق شماست.” (وی ام. پائول یانگ)
اعتماد زمانی حاصل میشود که نه رازی برای پنهان کردن از همسر خود، نه قضاوتی و نه دروغی بین زن و شوهر وجود دارد. گاهی ممکن است احساس کنید تمام تلاشی که برای ایجاد اعتماد در رابطه به کار میگیرید بیفایده است. صبور باشید و آرامش خود را حفظ کنید زیرا ارزش آن را دارد که زمان و سعی خود را بهکارگیرید؛ چراکه میتواند شگفتی هائی را برایتان به ارمغان آورد.